Wat maakt nou een goed voornemen?

Door: Twan van Zandvoort, 30 december 2016

Je hoort ze weer overal: Voor de zomer 20 kg eraf. Nu echt stoppen met roken. Eindelijk meedoen aan die 10 km bosloop (en ‘m uitlopen). Meer tijd met m’n gezin doorbrengen.

Maar je hoort nooit: Minder tijd met mijn boekhouding doorbrengen. Of: m’n bonnetjes beter bewaren, de btw niet tot het laatst uitstellen, meteen na de betaaldatum herinneringen versturen. Aan m’n accountant vragen of het niet goedkoper kan.

En dat is jammer, want als je hiervan je goede voornemens maakt, dan is de kans dat je die ‘echte’ goede voornemens haalt meteen veel groter! Ga maar na. Minder tijd in de boekhouding, betekent meer tijd voor je gezin. Of voor die bosloop (plus 5 van de 20 kg).

13346505_1024285580990863_8469337355550090894_n

Wat ik maar wil zeggen is dat het slim is om je voornemens te koppelen aan maatregelen die wel haalbaar zijn. Om de excuses uit te sluiten die je er altijd van weerhielden iets te doen. Een goed voornemen is vooral een haalbaar voornemen. En is het niet leuk als iemand dan tegen je zegt: “Ik zag je weer hardlopen. Hoe komt dat zo?” En dat jij dan kunt zeggen dat je voornemen om minder tijd aan de boekhouding te besteden ervoor zorgt dat je nu weer kunt hardlopen, afvallen, stoppen met roken, meer tijd met je gezin doorbrengen.

Mijn eigen voornemen? Ik ben goed op gewicht (mijn vrouw betwijfelt dat), ik loop al hard (op het voetbalveld), roken heb ik nooit gedaan en ik kan aardig wat tijd met mijn gezin doorbrengen. Besteed ik dan zoveel tijd minder aan de boekhouding? Integendeel, ík ben er de hele dag mee bezig. Het is dan ook mijn vak. Maar voor iedereen voor wie dat niet zo is,  heb ik als goede voornemen voor 2017: Nog meer Nooit meer zelf boekhouden. Nog  meer Gewoon lekker ondernemen.

Ik wens iedereen een heel gelukkig nieuw boekjaar.

eindejaar-1200x900-2016